Zapraszamy na spotkanie na temat „EM-y, ProBio Emy, Efektywne Mikroorganizmy… Czyli co?”

DYSKUSJA: EM-y, ProBio Emy, Efektywne Mikroorganizmy… Czyli co?

 

Miejsce: Muzeum Woli, ul. Srebrna 12, Warszawa

Czas: 31 marca, godz. 19

 

Coraz częściej słyszymy o korzyściach płynących z zastąpienia chemicznych środków nawożenia i ochrony roślin alternatywą w postaci Emów – specjalnie dobranej  mieszanki bakterii i grzybów. Zdaniem zwolenników Emy poprawiają żyzność gleby, przygotowują nasiona do siewu, w czasie wzrostu roślin ograniczają występowanie chorób i szkodników, a na koniec sezonu ułatwiają przechowywanie zbiorów.

 

O zaletach tej metody dowiemy się od Arkadiusza Kartusa – licencjonowanego doradcy w dziedzinie efektywnych mikroorganizmów, a jednocześnie rolnika prowadzącego 19 hektarowe ekologiczne gospodarstwo „EkoMarchaty” w gminie Biała Rawska. Arkadiusz opowie nam też o tym jak przeszedł na rolnictwo ekologiczne, dlaczego zaczął stosować emy i ilu rolników w Polsce wybrało tę samą drogę. Dowiemy się też o tym jak stosowanie emów ma się do certyfikatów rolnictwa ekologicznego.

 

Będzie to również okazja do zadania trudnych pytań o to jakie firmy mają prawa patentowe do mieszkanek mikroorganizmów, ile rolnicy na emy wydają, kto na tym tak naprawdę korzysta i czy są dowody naukowe na efektywność działania emów.
Spotkanie odbędzie się w ramach Klubu Dyskusyjnego Warszawskiej Kooperatywy Spożywczej współroganizowanego przez Muzeum Woli

http://www.wks.waw.pl/
http://muzeumwoli.muzeumwarszawy.pl/

ProBio-Emy

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *